Arbetsmiljöverket lämnar rapport om skyddsombud till regeringen
Den 29 april 2024 överlämnade Arbetsmiljöverket sin rapport om skyddsombud till regeringen. Syftet med rapporten är att identifiera åtgärder som kan öka intresset och möjligheten för fler arbetstagare att engagera sig i rollen som skyddsombud.
Enligt rapporten finns det idag cirka 96 000 skyddsombud i Sverige, men många arbetsplatser saknar fortfarande en utsedd representant för arbetsmiljöfrågor. Flera faktorer påverkar viljan att axla rollen som skyddsombud, däribland:
- Stöd och uppskattning från kollegor och arbetsgivare
- Tillräckligt med tid för att utföra uppdraget
- Kunskap och utbildning
- God samverkan mellan arbetstagare och arbetsgivare
Vikten av utbildning och nätverk
Rapporten betonar vikten av att skyddsombud får tillgång till relevanta utbildningar och nätverk för att kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt. Arbetsmarknadens parter har redan etablerade forum för detta, men det finns möjlighet att ytterligare stärka insatserna.
En sådan utbildning kan var ABC för Skyddsombud
ABC för skyddsombud är en grundutbildning för skyddsombud. Deltagarna skall få en grundläggande arbetsmiljökunskap samt en god förståelse för hur samverkan i arbetsmiljöfrågor mellan arbetsgivare, chefer, skyddsombud och övriga anställda i organisationen bör fungera. Skyddsombud ska finnas på arbetsplatser med fem anställda eller mer enligt Arbetsmiljölagen och fyller en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Både arbetstagarna och arbetsgivaren ansvarar för att skyddsombudet får en relevant utbildning för att kunna sköta sitt förtroendeuppdrag. Skyddsombud utses i normala fall av den lokala fackliga organisation som har kollektivavtal med arbetsgivaren. Vid avsaknad av kollektivavtal så kan arbetstagarna själva utse ett skyddsombud.
Utmaningar på arbetsmarknaden
Arbetsmiljöverket pekar även på att arbetslivskriminalitet och arbetsmiljöbrister utgör hinder för skyddsombudens arbete. På vissa arbetsplatser saknas ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete, vilket försvårar möjligheten att utse och stödja skyddsombud.
Vill du veta mer om hur du kan engagera dig som skyddsombud? Läs mer om skyddsombudens roll här och om utbildningar för skyddsombud här.